Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odkud se vzali „černí baroni“.

24. 5. 2020

 

Odkud se vzali „černí baroni“

 

Převážná část starších i mladých současníků zná tento pojem pouze z humorné knihy spisovatele Miloslava Švandrlíka. Samotné označení se dnes pohybuje vlastně v oblasti legend a zřejmě se již nikdy nedovíme, kde a jak skutečně vzniklo. Za „černými barony“ se však v každém případě musíme vypravit do roku 1948, do doby „slavného převzetí moci dělnickou třídou“.

V podvědomí našich občanů žijí politické procesy těch let, protože se o nich mluvilo v rozhlase a televizi, psalo v tisku. Byly to doby, kdy základní vojenská služba byla vydávána za „nejčestnější povinnost“ občana a práce v hornictví pak za „nejčestnější povolání“. Jenomže národ byl asi „těžko“ chápavý a tuto propagandu příliš neuznával, což se projevilo zejména přeplněnými „ústavy nápravného zařízení“. Školní děti se rovněž do „nejčestnějšího povolání“ nehrnuly tak, jak státní moc očekávala. V této době si někdo uvědomil, že plnění „čestné povinnosti“ je oslabeno citelným nedostatkem horníků. Vymyslelo se tedy něco, o čem se dnes mluví jako o náhradní vojenské službě. Odvedenec dostal na vybranou buď jít k vojenskému útvaru, nebo do dolů, s lákadlem zkrácené vojenské služby, výdělku a umístění podle výběru. Nebylo divu, že tuto nabídku přijali nejen ti, kteří již v hornictví pracovali, ale také mnoho těch, které zlákaly zcela neobvyklé nabídky. Tak tehdy vznikly zcela nové útvary čsl. Armády a to na základě naprosté dobrovolnosti. Příslušníci těchto útvarů, kteří šli těžit „černé zlato“ oplývali nejen penězi, ale do jisté míry i osobní volností. Tyto výsady jim umožňovaly pořádat bohaté oslavy, k nimž se postupem času uchylovali bezdůvodně. Stačilo, že na ně bylo.

Na jednom takovém bohatýrském tahu, který se nebezpečně protáhl do pozdních hodin, padl návrh použít k včasnému návratu k bráně vojenského tábora taxíků. Proč ne, když peněz na ně byl dostatek. Došlo-li k této příhodě na Kladensku či na Ostravě to dnes pravděpodobně nezjistíme, ale zůstal nám z ní již proslulý titul „černí baroni“, jímž byli tehdy označeni účastníci zmíněné jízdy ve šňůře černých tatraplánů.

O tom jak se postupně obsah pojmu „černí baroni“ změnil, si povíme příště.

    

Miloň Daněk

Příslušník bývalých PTP 62 Dolní Suchá

  

LI©FORUM 19/1990

-----------------------------

INFORMAČNÍ BULETIN KOORDINAČNÍHO CENTRA OF