Jdi na obsah Jdi na menu
 


PéTéPáci a neb černí baroni

obr1_2.gif

Legendy, vznik, skutečnosti, povídání, hledání pravdy, hledání dokumentů, které objasní co se tehdy opravdu událo.

 

Příspěvky

Nová zjištění a fakta o „černých baronech“

1. 8. 2023

Po shlédnutí mnoha dokumentů o druhé světové válce a poválečných letech se začínají objevovat nové skutečnosti o praktikách a zvěrstvech tehdejší KSČ. Je jen škoda, že pan prezident Havel o mnohém nevěděl. Tajili to před ním, nebo to vědět nechtěl?

 

Otázky bez odpovědí?

29. 11. 2020

PTP - Pomocné Technické Prapory byly zřízeny v roce 1950. Do útvarů PTP nastupovali muži na základě posudků nebo rozhodnutí zvláštní komise. Ty rozhodovali, zda jde o občany politicky nespolehlivé. Jednalo se o kněží, vyloučené studenty, kulaky, majitele továren, lidi, kterým odešel, nebo utekl někdo z rodiny do zahraničí, zadržené při pokusu o emigraci nebo odsouzené za zločiny proti režimu. Na vojně, pokud přežili, strávili mnohem delší dobu, než byla oficiální vojenská služba. PTP prošlo přes 40 000 osob. Zrušeny byly v roce 1954… 

 

Kdo a co byli „černí baroni“

24. 10. 2020

Dnes Vám předkládáme původní text autora z roku 1990, ze kterého vzniklo předchozích pět článků v tehdejším LI FORU a na Vás je, posoudit jak redaktoři onoho plátku text upravili. Rozdíly poznáte na první pohled. Co a proč, bylo sledováno úpravou textu, se dnes již nedovíme. Ale možná samotná dnešní situace ve státě, vládě a v parlamentu všelicos vysvětluje. Ostatně čtěte pozorně.

OMLUVA. Z technických důvodů se nedopatřením do názvu plátku dostalo místo srdíčka ©.

 

Černí baroni V.

24. 9. 2020

Nejlevnější pracovní síla, jen nad branami jejich táborů nebyl nápis "Arbeit macht frei", ale "Sloužíme lidu". 

 

Černí baroni IV.

24. 8. 2020

 Jídlo jako v interhotelu, pouze za určitých podmínek.

 

Černí baroni III.

26. 7. 2020

 ... zkrácený základní výcvik ...

 

Černí baroni II.

24. 6. 2020

 Po té, co dr. Alexej Čepička opustil post ministra spravedlnosti, stal se ministrem vnitra. Šlo o dobře promyšlený krok, nebo náhodu?

 

Odkud se vzali „černí baroni“.

24. 5. 2020

Psal se rok 1990. Bylo po "revoluci" jak se tomu rádoby říkalo a aby se lid dověděl něco málo o tom co to bylo PTP jeden PTPák se odvážil napsat následujécí články. Postupně zde budeme publikovat nejen články, které vyšly tiskem, ale pro srovnání i to, jak to bylo opravdu napsáno. A k tomu musíme dodat jen to, že i autor se to snažil korigovat.

 

Ozdravovna – léčení dětí.

24. 6. 2018

Předkládáme vám svědectví jednoho človíčka z konce roku 1966, které ho postihlo nic netušícího a z počátku šťastného z toho, že pojede do ozdravovny. Co se z toho vyklubalo, čtěte dále. Chtěl bych jen upozornit na to co na současných stránkách o oné ozdravovně a zmíněném roce píší: „… po skončení II. sv. války byla předána do správy Ministerstva zdravotnictví, které ji přestavělo na Státní dětskou ozdravovnu. Ta byla určena především dětem z rodin postižených válkou a tuberkulózou a dětem podvyživeným.“ Další text pokračuje až rokem 1993, což je docela zajímavé k poměrům, které tam panovaly.

 

Zákony

14. 6. 2018

Zákony týkající se padesátých let, ale i ty současné vztahující se k PéTéPákům.