Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 143 Usmrcení z nedbalosti

16. 5. 2022

Trestní zákoník 40/2009 Sb.

Poslední změna zákona: 17. 9. 2015

 

ČÁST DRUHÁ

ZVLÁŠTNÍ ČÁST

 

HLAVA I

TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTU A ZDRAVÍ

 

Díl 1Trestné činy proti životu

 

§ 143 Usmrcení z nedbalosti

 

(1)  Kdo jinému z nedbalosti způsobí smrt, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

 

 

Tuto formulaci zná český trestní zákon. V nemocnicích k takovému usmrcení dochází. Ale jak dokázat, a jak argumentovat proti studovaným lékařům a personálu, kteří mají v zásobě mnoho odůvodnění proč k úmrtí došlo. Jak porazit ty, kteří vždy zdůvodní podmínky proč k úmrtí došlo přesto, že evidentně došlo k pochybení. Někdy toto pochybení spočívá v zanedbání péče o pacienta a někdy i v ignoraci poznatků, upozornění a doporučení rodinných příslušníků. Znám minimálně dva případy, kde se to stoprocentně stalo. A ještě jeden poznatek. Od kdy rozhodují sestřičky o stavu pacienta? Od doby, co dostaly přidáno na platech? Neměl by to rozhodovat studovaný a znalý lékař, či lékařka?

Vím, toto obvinění není hezké. Ale zabýval se tím někdy někdo? Nikdy, nikdo. Nazval bych tuto situaci podle jednoho TV pořadu – nikdo není dokonalý, dnes nikdo není perfektní. A vy vážení lékaři a sestřičky, sáhněte si do svědomí, do jaké míry jsem na začátku popsal pravdu. Zahoďte odůvodnění a na úmrtí se podívejte skrz fakta. Já vím, že těm mrtvým se už nepomůže. Ale bylo to nutné? Kdybyste spolupracovali s rodinnými příslušníky, naslouchali jejich poznatků, pak by Vaše snažení a mohu říci, že opravdu dobré a kvalitní snažení na vysoké úrovni docházelo pozitivních výsledků. Třeba byste dokázali mnohé pacienty opravdu vyléčit a vrátit je zpět do života. Zatím mi z toho vychází vaše lhostejnost, nezájem, a nakonec neochota vykonávat svou praxi ke prospěchu všech, a hlavně nespoléhat se na sestřičky. To je sice odborný personál, ale mnoho jim chybí do vašich lékařských vědomostí a zkušeností. To znamená spoléhat se na sebe a kolegy. Ale to asi chci hodně, že. Jeden mrtví sem, jeden mrtví tam. Vždyť už byl starý. Chabé, že.

 

Pro dokreslení některých pochybení nemocničního personálu.

Převzato z internetu:

https://www.rehabilitace.info/zdravotni/prolezeniny-dekubity-vazna-zdravotni-komplikace/

 

Proleženiny (dekubity) – vážná zdravotní komplikace – příznaky a léčba

 

Vydáno v kategorii: Zajímavosti, Zdraví | Dne: 24 listopadu, 2015 | Autor: Tým rehabilitace.info

 

POZOR: Proleženiny vznikají obvykle velmi rychle, v některých případech dokonce během několika hodin.

 

V léčbě proleženin dělá Česko výrazné pokroky

Navzdory určitým nedostatkům, kvalitní materiál k léčbě proleženin je v současnosti již dostupnější. Navíc, zdravotní pojišťovny proplácejí ambulantní léčbu, nebo léčbu v domácnosti. Někteří pacienti s proleženinami jsou dokonce hospitalizováni za účelem efektivní léčby dekubitu, což slibuje vyšší stupeň kvality, i s důrazem na lepší zručnost a speciální technologie.

Nejtěžší stupeň proleženiny, 4. stupeň, se vyskytuje již vzácněji. Lékaři a sestry dnes lépe spolupracují, vzdělávají se kontinuálně, avšak většinou pouze na konferencích. Chybí jim společné, cílené, certifikované studium prevence a léčby chronických ran, jak je to ve vyspělejších zemích.

 

Dekubit – indikátor kvality nemocnic v ČR

Nemocnice jsou povinny ohlašovat počty pacientů s proleženinami zdravotním pojišťovnám. Častokrát to však nedělají; počty nahlášených pacientů jsou pak nereálné, nízké. Proto je dekubit jako indikátor kvality nemocnic málo přehledný parametr, ačkoli má svůj význam. Naopak počty pacientů s proleženinami v domácnostech jsou poměrně přesné; agentury domácí ošetřovatelské péče je poctivě ohlašují.

 

Proleženiny – etický a právnický problém

 

Proleženiny v klinické praxi znamenají ošetřovatelský problém s vysokou prioritou. Pokud není prevence dostatečná, a vznikne dekubit, má to za následek vážné etické porušení, a z toho vyplývající právnické postihy.